De teleurstelling en verontwaardiging die mijn ex-man W. Voelde, was oprecht.
Tja, dat schuurtje, wat had ik er een hekel aan. Het is een prachtig schuurtje. In de stijl van een Twentse kapschuur. Met liefde uitgedacht en gemaakt. Het staat achter in de tuin als opslag voor tuingereedschap en dergelijke.
Hij is maanden elk weekend bezig geweest met het bouwen. Iedere keer als er bezoek kwam, kwamen ze kijken in de tuin. Werd zijn werk bewonderd. Hoe prachtig zijn werk werd.
Welke taal van liefde spreek jij?
Behoefte aan waardering
Terwijl ik dan het hele weekend alle huishoudelijke taken op mij nam: de was, de boodschappen, het koken, de kinderen. En er was niemand die zei: „Goh, wat heb jij die was weer mooi in de wasmachine gedaan!“ Of: „Wat heb jij die boodschappen weer goed georganiseerd!“
Terwijl ik, net als hij, bezig was voor ons de dingen in orde te maken. Ik kreeg een hekel aan het schuurtje. Dat ik, door dat eeuwige gedoe met het schuurtje, extra druk was en daarvoor 0 waardering kreeg. Dat sprak ik niet uit. Ik schaamde me voor mijn behoefte aan waardering en mijn irritatie over de bewondering voor zijn geweldige werk.
Ik kreeg ook geen waardering van W. Tenminste, dat sprak hij niet uit.
Toen we uiteindelijk uit elkaar gingen kreeg ik de opmerking: „En ik heb voor jou nog wel dat schuurtje gemaakt!“
Ik was verbijsterd! Voor mij? Ik heb toch niet om dat schuurtje gevraagd? Dat zo´n uitdaging was om te maken, dat het zoveel tijd in beslag nam van ons allebei, vrije tijd van ons gezin? Zodat ik er een hekel aankreeg.
The five love languages
Een paar jaar later luisterde ik naar „The five love languages“ van Gary Chapman. Toen pas begreep ik de uitspraak van W.
Eén van de talen van liefde is:
- Iets voor een ander doen. Dat kan zijn: de fiets schoonmaken en een onderhoudsbeurt geven of een lievelingsmaaltijd koken. Maar ook een klus doen zodat de ander iets minder druk heeft. Of een schuurtje bouwen.
Andere talen..
De andere talen zijn:
- Cadeautjes geven. Het hoeft niet iets groots te zijn. Het kan een tekening zijn of een bloem die je plukt.
- Waarderende woorden. Uitspreken wat je waardeert aan de ander, dat je blij bent met de ander. Of schrijven, dat kan natuurlijk ook.
- Aanraken, knuffelen, intimiteit. Fysiek laten voelen: „Ik zie u graag“ (zoals de Belgen dat zo mooi uitdrukken).
- Connectie door een gesprek over dingen die er werkelijk toe doen. Een gesprek waarin je voelt: ik wordt gezien en ik zie jou.
Wat ik achteraf zie: een schuurtje bouwen is een teken van liefde. Het is iets doen voor de ander. Door er niet een simpel schuurtje van te maken , maar iets echt moois wat hem uitdaagde, heeft hij zich bijzonder veel moeite gegeven. Het is ook een cadeau. Zoiets moois neer te zetten in je tuin. Waar je elke dag met veel plezier naar kunt kijken.
Ik heb dat niet begrepen en ook niet gewaardeerd.
De taal van de liefde
Welke taal van liefde spreek jij? Welke taal van liefde spreken jouw dierbaren?
Zou het kunnen dat de één soms Chinees en de ander Turks spreekt? Waarmee je elkaars taal niet verstaat en de liefde niet wordt gevoeld Als je kinderen hebt: welke taal van liefde spreekt jouw partner of jouw kind? Dan weet je ook welke taal hij/zij verstaat en kun je je op die manier tot hem of haar richten.
Als je je bewust bent van je eigen gedachten of liefdestaal, krijg je grip op jezelf. Of op situaties in je leven. En daarmee op je pijnklachten. Want: je gedachten gaan samen met emoties. Negatieve emoties die je niet uit, leiden tot spanning in je lijf. En dat kan pijn veroorzaken.
Bewustwording is de eerste stap.
En voor bewustwording is het nodig dat jij de eerste stap zet. De stap uit je comfortzone. Op zoek naar dat wat je nog niet kent of weet.
Wil jij je pijnklachten blijvend oplossen? Ik heb al heel veel mensen geholpen op weg naar een pijnvrij leven. Soms werden ze meteen pijnvrij. Soms werd hun pijn met 80% minder. En kwam het oplossen later.
Wat ze hebben gedaan is bewustworden. Van gedachten en van emoties. Ze hebben ook de regie genomen over hun gedachten en emoties. Zodat ze nu het leven kunnnen leiden wat ze willen. Zonder pijn!
Als je al alles hebt geprobeerd.., zonder blijvend resultaat?
Dan doe als T. die na jaren haar pijn heeft opgelost!
En nu alles kan doen wat ze wil. Ze is niet meer elk uur van de dag bezig met: hoe kan ik zitten zonder pijn van mijn stuitje, hoe kan ik mijn werk ongestoord doen zonder last van mijn nek? Welke stoel, welk kussen zit het beste? Haar omgeving hield er al rekening mee dat zij niet overal kon zitten.
Ze durfde niet de reis met de camper door Amerika te maken met haar man. Omdat ze dacht dat ze dat niet zou uithouden! Nu is dat geen enkel probleem meer en kan ze doen wat ze wil.
Wil je weten of ik je kan helpen?
Schrijf je in voor mijn webinar
”Leven zonder chronische pijn”
•••
Heb je mijn andere blogs al gelezen?
Ik heb veel meer geschreven:
- Waarom je je lijf als bondgenoot moet zien..
- Waarom het ertoe doet met wie je omgaat
- Woorden die helpen je chronische pijn op te lossen
Gratis webinar
Schrijf je nu in voor het gratis webinar ‘Leven zonder chronische pijn’.
Meld je hieronder aan en ontvang direct alle informatie.