Ze zei NEE tegen haar pijn en JA tegen een gezond lijf

Laat je inspireren om nooit op te geven om pijnvrij te worden.

Deze week las ik dit verhaal in de nieuwsbrief van Maartje. De Maartje die in 2019 bij mij een traject heeft gedaan.

”Kun je niet gewoon accepteren dat je hiermee moet leven?” Ik antwoordde meteen “NEE”.

JA zeggen tegen een gezond lijf

Maartje de Boer

”Mijn reis begon rond 2012, toen ik mijn zogenaamde ‘chronische’ rugpijn wilde genezen. Ik wist toen nog niet dat het om zoveel meer zou gaan.

Jarenlang heb ik allerlei therapieën, oefeningen en technieken geprobeerd. Fysiek of anderszins. Sommige deden een tijdje wonderen, andere deden niets, en sommige gebruik ik nog steeds.

Mijn hele leven draaide om meer of minder pijn. Ik begon steeds weer activiteiten te ondernemen en doelen te stellen als ik me goed voelde, om dan weer te worden tegengehouden door de terugkerende pijn.

Ik was op een punt waar de fysiotherapeuten me vertelden “ermee te leren leven“. Heb jij dat ooit meegemaakt? Gefrustreerd is niet eens een benadering van hoe ik me voelde!”

Opgeven was geen optie

”Maar opgeven is voor mij nooit een optie geweest. Ik wist dat er een manier moest zijn om dit op te lossen en mezelf te genezen. Ik moest het gewoon vinden.

Ik herinner me dat mijn man me op een gegeven moment vroeg, nadat ik met de zoveelste therapie was begonnen: “Als dit niet werkt, kun je dan eindelijk accepteren dat je hiermee moet leven?”. Ik antwoordde meteen “NEE”. “Hoe kan ik ooit mijn eigen welzijn opgeven?”

Pas in 2019 ontdekte ik dat mijn pijn, hoewel fysiek en zeer reëel, niets te maken had met iets dat mis was in mijn lichaam.

Ik werd mij bewust van mijn emoties

De sleutel lag begraven in wat ik voelde of, beter gezegd, niet voelde. Het ging erom dat ik me bewust werd van mijn emoties en gedachtenpatronen.

Over leren leven op mijn voorwaarden. Om weer zelfvertrouwen te krijgen. Over mijn grenzen kennen en me niets aantrekken van wat anderen van me denken. Door mijn ware zelf te herontdekken en anders te leven, liet ik langzaam de spanning los die mijn lichaam al tientallen jaren in zijn greep hield.

En dat heeft op zijn beurt de fysieke pijn verminderd en doet dat nog steeds.

Kortom, het ging erom de beste versie van mezelf te worden. Het innerlijke werk doen. En dat is het nog steeds. Elke dag leer ik bij en word ik bewuster.”

Een leven zonder pijn

Ik wens je geloof in dat het kan: ook voor jou. Ik wens je hoop in dat het kan: ook voor jou. Ik wens je de moed om te onderzoeken wat bij jou de oorzaak is.

    Schrijf je in voor mijn webinar
    ‘Leven zonder chronische pijn’

    Gratis webinar

    Schrijf je nu in voor het gratis webinar ‘Leven zonder chronische pijn’.

    Meld je hieronder aan en ontvang direct alle informatie.