Dit is er nodig om chronische pijn op te lossen

De belangrijkste onderliggende oorzaak van chronische pijn zijn onbewuste, onderdrukte, negatieve emoties.

Dat is een mond vol.

 “..wat het allerbelangrijkste is om chronische pijn op te lossen:

– Je negatieve gedachten opsporen en onschadelijk maken.

– Je negatieve emoties durven voelen en uiten.”

Hoe chronische pijn oplossen?

Wat zijn de onderdrukte en onbewuste negatieve emoties?

Wat betekent dat eigenlijk? Onderdrukt? Onbewust? Negatief?

Onbewust

Je bent je er niet bewust van. Zelfs als jij jezelf een emotioneel mens vind, heb je onbewuste emoties. Namelijk die emoties die voor jou te pijn lijk zijn. Of te bedreigend.

Emoties die niet passen bij je zelfbeeld. Als liefhebbende moeder is het “ongepast” je kind dat woedeaanvallen heeft, te haten.

Onderdrukt

Je brein drukt bedreigende overweldigende emoties weg.

Het is zo naar én onhandig de emotie afkeer of walging te voelen voor je partner. Terwijl het je grootste verlangen is, om een warm liefdevol nest voor je kinderen te zijn. Samen met je partner.

Dus duwt je brein die emoties zo snel mogelijk weg als die emoties in je bewustzijn dreigen te komen.

Negatief

Bij een groot deel van mijn cliënten gaat het om woede of haat die onderdrukt worden. Maar er zijn zoveel meer negatieve emoties die voor jou een rol kunnen spelen bij je pijnklachten.

Hoe ontstaat chronische pijn?

Andere zaken die een rol spelen bij het onstaan van pijn

Wat speelt nog meer een rol bij het ontstaan van pijn?

Je leefstijl

Dus voeding, sporten, slaap.

Veel Nederlanders denken dat Sultana’s een gezond tussendoortje zijn. Dat zijn ze uiteraard niet. Dan betekent het dat er nog veel ruimte voor verbetering is.

Slechte voedingsgewoonten hebben invloed op een laag-gradige-ontsteking van je lijf. En dat betekent dat je gevoeliger bent voor pijn.

Sporten is belangrijk om gezonde prikkels te geven waar je lijf fit en vitaal van blijft of wordt.

Slaap is noodzakelijk voor een goed herstel. Zowel mentaal als fysiek. En daarmee belangrijk voor een gezond lijf.

Je sociale omgeving

Je bent het gemiddelde van de 7 mensen waar je het meest mee omgaat, volgens Jim Rohn (motivational speaker, auteur). Dus ga je om met sportieve, bewuste mensen of juist met klagende bankhangers met lichamelijke klachten? Het heeft invloed op jouw acties, op jouw leefstijl, op je welzijn.

En voel je je verbonden met de mensen om je heen? Voel je je gezien en gehoord, voel je warmte en liefde voor de mensen die je dierbaar zijn of ook voor mensen die je oppervlakkiger kent? Je verbonden voelen met anderen is één van de kenmerken van geluk dus ook voor mentaal welzijn en daarmee voor een ontspannen lijf.

De wasmandtheorie

Als je je een wasmand voorstelt als metafoor voor het stresslevel van je lijf. Zodra de wasmand te vol is en de vuile kleding op de grond valt, dan ontstaan er klachten. Bij de één chronische pijnklachten, bij de ander vermoeidheid of burn-out, bij een volgende buikklachten of huidklachten.

Voorbeelden van diagnoses: hernia, slijtage, slijmbeursontsteking, fibromyalgie, FNS, CVS, prikkelbare darm enzovoorts.

Dan betekent een lege wasmand dat je je ontspannen en soepel voelt. Er kan best eens een keer iets mis gaan zoals ruzie met een buurvrouw, of iets teveel patat en pizza in een drukke periode. Dat betekent niet dat je direct klachten krijgt.

De wasmand is niet eens helemaal vol ondanks de situaties die er zijn. Dus kun je met belastende situaties omgaan.

Als je je een wasmand voorstelt die overvol is. De deksel kan er al lang niet meer op en het wasgoed valt ernaast. Zo vol is je wasmand.

Dan is alles wat er als extra “wasgoed” bij komt teveel en ontstaan er klachten.

Nogmaals: bij de één chronische pijnklachten, bij de ander vermoeidheid of burn-out, bij een volgende buikklachten of huidklachten.

De wasmandtheorie

Wat is er nodig om chronische pijn op te lossen?

De wasmand legen.

In de metafoor: je was doen. Zodat de wasmand weer leger wordt. Zodat er weer ruimte ontstaat in je wasmand en de deksel weer gewoon dicht kan zonder dat de was er naast ligt.

Dat betekent dat je kiest voor gezonde voeding, voor beweging en sport, voor inspirerende mensen om je heen in plaats van voor negatieve zeikerds met ongezonde gewoonten.

Maar wat het allerbelangrijkste is voor het legen van je wasmand:

  • Je negatieve gedachten opsporen en onschadelijk maken.
  • Je negatieve emoties durven voelen en uiten.

Wat niet betekent dat je als een viswijf te keer gaat tegen degene waar je boos op bent. Maar wel voor jezelf de emoties opschrijven, hardop uitspreken, doorvoelen, in je eentje in de auto flink schreeuwen of janken, keihard boxen of trappen in de sportschool.

In die wasmand zitten irritaties van vandaag. Dat zijn de kleinere dingen. Maar onder in die wasmand zit die oude dikke winterjas. Van de tijd dat je nog op de basisschool zat of nog eerder. Of juist in je tienerjaren.

Zodra je die oude dikke winterjas hebt opgeruimd heb je direct ruimte in je wasmand en kan je weer tegenslagen en situaties opvangen.

Ga schrijven!

De eenvoudigste manier om daarmee te beginnen is: schrijven.

Schrijf zonder te letten op spelfouten, hoofdletters of komma’s in één stuk achter elkaar. Schrijf de feiten op, daarna de gedachten die je hebt over deze persoon of situatie.

En concentreer je vooral ook op: welke emoties voel ik hierbij. Schrijf ze op.

Voor sommige mensen is dit een gouden tip en voldoende om pijnvrij te worden.

Voor anderen zit de uitdaging in het omzeilen van dat krachtige brein dat je weg wil houden bij je negatieve emoties. Soms heb je iemand nodig om te zorgen dat je het werk doet dat nodig is om je chronische pijnklachten op te lossen.

Wil je weten wat er nodig is om je brein gerust te stellen zodat jij kunt doen wat er nodig is? Neem gerust contact met me op.

Wil jij hulp bij het
geruststellen van je brein?

Bijna wekelijks geef ik het webinar “Leven zonder chronische pijn”

  • zodat jij meer informatie krijgt over de Triggerpoint Reset Methode.
  • zodat jij kennis kunt maken met mij
  • zodat jij kunt ontdekken of jij geschikt bent voor deze Methode

Je kunt je aanmelden voor het webinar via dit inschrijfformulier >>

Gratis webinar

Schrijf je nu in voor het gratis webinar ‘Leven zonder chronische pijn’.

Meld je hieronder aan en ontvang direct alle informatie.