We zijn ons slechts 5 % bewust van alle gedachten die we hebben en alle prikkels die op ons af komen.
Dat betekent: 95% speelt zich af in je onderbewuste. Stel je dat eens voor! Je leest een boek. Van alle woorden op de bladzijden kun je slechts 5 % lezen.
Wat kun je dan helemaal begrijpen van dat boek? Kun je de grote lijn dan nog begrijpen? Ik denk het niet. Het zijn flarden van de grote lijn die je kunt vermoeden.
Vergelijk het met een ijsberg: het meeste van wat zich afspeelt in onszelf, is niet zichtbaar.
Omdat je er niet meer aan denkt, betekent het niet dat die negatieve emoties er niet zijn.
Onbewust zijn van dingen: ook belangrijk
Als je een pot thee zet en je je bewust bent van elke handeling die je doet, kost dat veel energie. Je kunt je gedachten niet tegelijkertijd laten gaan over je plannen na de thee, of luisteren naar het verhaal van je vriendin die naast je staat. Dus is het handig dat een groot deel onbewust gaat.
Als je een conflict hebt met iemand van het werk, is het heerlijk als je dat thuis kunt vergeten doordat je een nieuw recept gaat uitproberen of een serie gaat kijken op Netflix. Fijn dat het conflict naar de achtergrond verdwijnt, in je onderbewuste.
Ons brein zorgt er zelfs actief voor dat bepaalde dingen naar ons onderbewuste verdwijnen. Als ik mij heel boos voel, of machteloos bijvoorbeeld. Dan is dat stressvol om te voelen. Mijn lijf reageert letterlijk met een stressreactie. Mijn bloeddruk gaat omhoog, mijn spierspanning neemt toe, mijn ademhaling verandert.
Mijn brein gaat iets bedenken waardoor die gevoelens van de radar verdwijnen. Ik ga mezelf afleiden van de negatieve emoties door netflixen en zoetigheid eten.
Welke afleidingsstrategie heb jij?
Iedereen heeft zo zijn eigen strategie. Andere strategieën zijn: roken, op Facebook scrollen, alcohol drinken, extreem veel sporten, extreem hard werken, romans lezen enzovoorts. Heb jij jouw afleidingsstrategie al herkend? Welke afleidingsstrategie heb jij?
Het gevolg is dat die negatieve emoties in je onderbewuste zitten. Ze zorgen echter nog steeds voor een stressreactie in je onderbewuste en dus in je lijf.
Via je hormonen en je zenuwstelsel verandert er van alles in je weefsels. Dat leidt uiteindelijk tot klachten. Chronische pijnklachten zijn daar een voorbeeld van.
Daarnaast kan het leiden tot gebrek aan energie, huidproblemen, prikkelbare darmsyndroom, stemmingsstoornissen, slaapstoornissen en nog heel veel andere klachten.
Je pakt niet de oorzaak aan als je symptomen bestrijd
Alle behandelingen die gericht zijn op de klachten, de symptomen die je hebt, zijn als het ware pleisters. Pleisters plakken helpt om de signalen op te heffen. Het helpt om het bloeden te stelpen. Maar helpt niet om de oorzaak aan te pakken. De onderliggende reden van die chronische pijnklachten.
Krijg inzicht in jouw onderbewuste
Wat er nodig is, is meer zicht te krijgen in dat onderbewuste van jou. Om bewust op zoek te gaan naar de triggers van die chronische klachten.
Zodra jij je bewust bent van welke gedachten er spelen en welke emoties die gedachten oproepen verandert er iets. Je wordt je gewaar van wat er speelt.
Door dat gewaarworden van de emoties die er zijn vindt er een demping plaats in je brein. De stressreacties worden als het ware iets zachter gezet. En uiteindelijk verdwijnen die stressreacties zelfs.
Dat betekent dat je klachten verdwijnen.
Wat kan jij doen om op zoek te gaan naar jouw onbewuste triggers?
Wat er nodig is, is juist op zoek te gaan naar die onbewuste gedachten en emoties. Daarbij is er een heel eenvoudig hulpmiddel: schrijven.
Ongecensureerd schrijven. Laat alle gedachten en gevoelens gewoon komen. Schrijven over:
- Wanneer voel je je verdrietig?
- Wanneer voel je je woedend?
- De gebeurtenissen vandaag
- Een gebeurtenis van vroeger zoals: wanneer is er iemand over mijn grens gegaan (misschien wel vaker dan 1 keer)
- Wat is je grootste geheim?
- Wat is je grootste leugen tegen jezelf? (hoe gelukkig ben je echt in je realtie, dat je nergens spijt van zou hebben, etc)
- Waar zet jij je grootste masker op?
Ongecensureerd schrijven
Je deelt het met niemand, het is verplicht scheldwoorden te gebruiken 😉, je blijft non-stop je pen op het papier bewegen. Als je niet weet wat je wilt schrijven, herhaal je de vorige zin. Er komt vanzelf weer iets nieuws boven drijven. Focus je tijdens het schrijven regelmatig op de vraag: welke emotie voel ik nu?
Voel wat je voelt. Je kunt een timer zetten om te schrijven. Schrijf tenminste 15 minuten. Als je het schrijven hebt afgerond eindig je met een dankbaarheidsoefening.
Maak contact met de gevoelens van dankbaarheid
Voor welke 5 dingen voel jij je dankbaar? Maak contact met die gevoelens van dankbaarheid. Zodat de negatieve emoties niet blijven hangen. Je kunt na deze oefening nog wel wat naweeën voelen in je lijf. Je kunt je rillerig voelen of vermoeid of ontspannen. Dat is normaal.
Denk je dat het voor jou mogelijk is deze oefening 7 dagen achter elkaar te doen? Elke dag 15 minuten? Ik ben benieuwd wat jij dán zult ervaren. Wil je meer weten over de onderliggende oorzaak van chronische pijn? En vooral: wil je weten hoe je het moet oplossen?
Schrijf je in voor mijn webinar
‘Leven zonder chronische pijn’
•••
Heb je mijn andere blogs al gelezen?
Ik heb veel meer geschreven:
Gratis webinar
Schrijf je nu in voor het gratis webinar ‘Leven zonder chronische pijn’.
Meld je hieronder aan en ontvang direct alle informatie.