Hoe verlies ik de angst voor mijn pijn?

De meest simpele oplossing voor pijn: verlies je angst voor de pijn. De angst voor de pijn veroorzaakt juist pijn.

Stel: ik heb hardgelopen waarbij ik intervaltraining deed. Daarna kreeg ik rugpijn. Dan is de conclusie (onbewust): als ik hardloop op hoge tempo´s krijg ik rugpijn.

Stel: ik heb een avond aardig wat wijn gedronken en de volgende dag heb ik migraine. Dan is de conclusie (onbewust): van rode wijn krijg ik migraine.

Stel: ik heb buikpijn nadat ik een gerecht heb gegeten met tomaten erin. Dan is de conclusie (onbewust): ik ben allergisch tegen tomaten.

Onbewuste verdrongen emoties via neurocircuits in je brein leiden tot pijn in je lijf.

Hoe verlies ik de angst voor mijn pijn?

Pavlov

Iedereen kent het verhaal waarbij de hond bij het krijgen van zijn voer een belletje hoorde. Daarna kwijlde hij al, als hij het belletje hoorde. Zonder dat er voer gebracht werd.

Dat is hoe je brein dingen combineert.

Als je stopt te geloven dat de beweging, de tomaat, de rode wijn de oorzaak is, kun je de koppeling loslaten en gewoon weer doen wat je zou willen. Nu denk jij misschien:

 

Hé Gertrud, maar zo werkt het bij mij écht niet!

 

Ik heb wél een hernia, versleten ruggenwervel, overgevoeligheid voor histamine, sulfiet of het stofje dat in tomaten zit.

Toevallig was ikzelf de hardloper, ik ken de migraine-patiënt uit dit voorbeeld en een klant van mij had die tomaten-allergie die geen allergie bleek te zijn.

Onbewuste verdrongen emoties

De werkelijke oorzaak van al deze klachten waren onbewuste, verdrongen emoties. Die resulteerden in deze klachten.

Omdat onbewuste verdrongen emoties via neurocircuits in je brein leiden tot pijn in je lijf. En hoe weet ik dat dit bij al deze klachten het geval was?

Het enige verschil wat wij gedaan hebben is: aandacht geven aan onze emoties. Niet meer: afleiding zoeken, door TV kijken, roken, overmatig eten of drinken, extreem veel sporten, keihard werken, facebookscrollen, rondhangen op instagram, eindeloos kletsen met de buurvrouw, zorgen voor anderen of literaire romans lezen.

Wat wij hebben gedaan: aandacht geven aan nare emoties van vandaag of van vroeger. We hebben ontdekt dat angst de grootste boosdoener is.

 

  • Angst voor afwijzing.
  • Angst voor niet aardig gevonden worden.
  • Angst er niet bij te horen.
  • Angst voor pijn.
  • De verwachting dat pijn komt.
  • De afleiding die ontstaat doordat je focus naar de pijn gaat.

Hé Gertrud, maar zo werkt het bij mij écht niet!

“Want ik heb een leuke partner, ik heb prima collega´s en in het gezin waar ik geboren ben is alles ook oké. Ik werd goed verzorgd. En ik heb ook een leuke vriendenclub / vriendinnenclub. En overal is weleens wat hé?”

Dat is nu juist het lastige! Ik schreef het al: het is ONBEWUST!

Want waar ben jij aan het pleasen? Waar ben jij perfectionistisch aan het doen? Waar ben jij de doorzetter? Waar ben jij de zorgzame? Waar ben jij de verantwoordelijke? Ten koste van jezelf.

Hoe verlies ik de angst voor mijn pijn?

Waarom doe jij dat?

Wij zijn perfectionistisch, pleaser, zorgzaam, verantwoordelijk, doorzetter omdat we graag aardig gevonden willen worden. We willen dat de ander ons sympathiek vindt, of goed, of ons bewonderd om ons kunnen. Zodat ik erbij hoor. Zodat ik niet afgewezen worden.

Hé maar Gertrud, dat is toch niet fout ofzo?

Nee zeker niet! Dat zijn nuttige en mooie eigenschappen. Mooi zelfs! Omdat het je waarschijnlijk ver heeft gebracht. Je bent goed in je werk of een uitblinker in sport. Je bent een belangrijk onderdeel van je team of je sportclub. Je houdt de familie bij elkaar. Je hebt oog voor de noden van anderen.

Het betekent echter ook, dat je ertoe geneigd zult zijn over je eigen grenzen te gaan. “Ja” zeggen terwijl alles in je “nee” fluistert. Waardoor je emoties zult ervaren als frustratie, irritatie, woede, angst, schaamte, schuld, teleurstelling, hulpeloosheid en nog veel meer.

 

Hé maar Gertrud, wat doe ik daar dan aan?

Herkennen en erkennen welke emoties er zijn. Het uiten van je emoties. Je gedachten onderzoeken. Daarvoor is het nodig dat je je angst voor je emotionele pijn loslaat.

Dat je je veilig voelt ondanks dat er negatieve emoties zijn. En het is nodig dat je je angst voor je lichamelijke pijn verliest. Die is er namelijk alleen maar om je af te leiden van je negatieve, onbewuste emoties.

Je hebt niks te verliezen

Ik weet dat het nogal een uitdaging kan zijn deze zienswijze te aanvaarden. Geloof me: daar werd en wordt ik soms ook mee geconfronteerd. Maar als je al ongelooflijk veel therapieën geprobeerd hebt, heb je niets meer te verliezen.

Vandaag heeft een jonge vrouw, moeder van 2 zoons, dit traject afgerond. Ze is 1,5 jaar ziek thuis geweest. Ze heeft een groot deel van die tijd in bed doorgebracht. Ze voelde zich een dood vogeltje. Ze kon niet meer zonder hulp voor haar zoons zorgen.

Haar pijn is nog niet helemaal weg. De score is nu 2 op een schaal van 10. Ze heeft 10x meer energie! Haar basis staat weer en ze heeft weer de eerste gesprekken gehad op haar werk. Ze gaat weer beginnen.

Ze vond het een fijne, prettige manier van werken met zichzelf en met mij: eerlijk, oprecht, gelijkwaardig.

Ik heb haar geholpen het licht te schijnen op plekken waar het donker was. Zodat zij zicht kreeg op zichzelf. Zodat zij zichzelf beter heeft leren kennen. En met compassie naar zichzelf kan kijken. Zodat zij zichzelf kan aanvaarden met alles wat er is. En van daaruit de wereld op een andere manier bewandelen.

Wil jij ook zonder pijn zijn? Wil jij energie voor 10 hebben? Wil jij zicht krijgen op jezelf? Wil jij vrijheid ervaren? Wil jij compassievol omgaan met jezelf? Jij kiest. Jij voelt of het passend is. Jij voelt wat je nodig hebt. En jij bepaald of je de moed hebt om naar jezelf te luisteren. Ik wens je wijsheid.

Schrijf je in voor mijn webinar
”Leven zonder chronische pijn”

Gratis webinar

Schrijf je nu in voor het gratis webinar ‘Leven zonder chronische pijn’.

Meld je hieronder aan en ontvang direct alle informatie.