Nekpijn door spanning?

Ze zat bij mij aan tafel omdat ze al jaren nekpijn heeft.

Zo erg dat ze regelmatig wakker wordt met pijnklachten. Zo erg dat ze haar hoofd nauwelijks kan draaien en er op de fiets of in de auto serieus hinder van heeft. Ze heeft er zelfs een andere fiets voor gekocht.

De afwijkingen die er waren in haar nek, verklaarden niet haar nekpijn. Alle behandelingen die ze heeft gehad: het heeft geholpen haar pijnklachten te verminderen maar niet blijvend opgelost.

En nu zat ze bij mij.

Ik zie waar de spanning in haar lijf vandaan komt: verantwoordelijk voelen, zorgzaam zijn, de dingen goed voor elkaar willen hebben.

Neem pijnvrij de regie terug over je gezin

Dit is wat ik hoorde

Ze is zorgzaam. Ze voelt zich verantwoordelijk voor het wel en wee voor haar gezin. Haar man heeft een uitdagende baan. Haar schoonmoeder vraagt, zeg maar, veel van haar man en daarvoor voelt zij zich ook weer verantwoordelijk.

Ze heeft 4 bijna volwassen zoons in huis. Dat brengt ook zijn uitdagingen met zich mee. Ze voelt zich verantwoordelijk voor de kinderen die ze begeleid in haar werk. Haar werk in de tuin vindt ze heerlijk. Sporten, wandelen en aandacht voor gezonde voeding zijn al onderdeel van haar leefstijl.

“Ik heb helemaal geen grote trauma’s”, zegt ze.

Belangrijke eigenschappen bij langdurige pijnknlachten

Ik zie waar de spanning in haar lijf vandaan komt: verantwoordelijk voelen, zorgzaam zijn, de dingen goed voor elkaar willen hebben (perfectionistisch misschien?).

Dan heeft ze al 3 van de 5 belangrijkste karaktereigenschappendie we zien bij mensen met langdurige pijnklachten.

De 5 belangrijkste eigenschappen:

  1. Verantwoordelijke voelen
  2. Zorgzaam zijn
  3. Perfectionistisch
  4. Doorzetter
  5. Religieus opgevoed

Deze 5 eigenschappen (er zijn er nog meer) leiden er toe dat je er toe geneigd zult zijn over je eigen grenzen te gaan. Door te gaan als je al vermoeid bent, je agenda al vol is, een taak al klaar is maar nog beter gedaan kan worden.

Nekpijn door spanning

Herken jij één van deze eigenschappen?

Het zijn prachtige eigenschappen die je ver hebben gebracht! Ze zijn heel belangrijk omdat ze ons als maatschappij dienen.

Het nadeel is: deze eigenschappen dienen jezelf niet altijd. Omdat je over je eigen grenzen gaat, niet goed voor jezelf zorgt. “Ja” zegt als alles in jezelf eigenlijk “Nee!” schreeuwt.

Maar waarom doe je het dan toch? En hoe doorbreek je dat?

Dit is wat ze nodig heeft

Aandacht voor wat er in haar omgaat. Aandacht voor de emoties die er zijn. Zodat die onderliggende emoties niet meer leiden tot spanning in haar lijf en tot nekpijn. Aandacht voor onderliggende patronen en overtuigingen.

Ze heeft in zichzelf geïnvesteerd: tijd, geld, aandacht. Waardoor ze een fantastisch resultaat heeft gehaald!

Het resultaat?

Ze is zo goed als pijnvrij, haar bewegingsvrijheid is duidelijk verbetert, hoewel niet helemaal normaal, en als er weer pijn ontstaat heeft ze de tools om zichzelf te helpen.

Herken jij jezelf in dit verhaal?

 

Bekijk mijn webinar
‘Leven zonder chronische pijn’

Gratis webinar

Schrijf je nu in voor het gratis webinar ‘Leven zonder chronische pijn’.

Meld je hieronder aan en ontvang direct alle informatie.