fbpx
zondag, feb 10
Pijn is je vriend (deel 2)

Hoe ga ik om met medicijnen tegen pijn tijdens herstel?

Dat is een heel belangrijke vraag.
Als je veel medicijnen tegen pijn gebruikt, kun je niet meer inschatten wat jouw lijf verdraagt aan belasting.
Kort na een operatie of na een blessure is het oké om zoveel aan pijnstilling te doen dat je niet erg gestoord wordt door de pijn.
Zodat je nog wel kunt slapen.
Het is wel zinvol om pijn te voelen. Het zorgt er voor dat je de rust neemt die nodig is voor je herstel.

Wat doet een dier dat gewond is?

Het trekt zich terug naar een rustige plek en het likt de wond. Dat likken heeft te maken met schoon maken. Het speeksel reinigt de wond en werkt antibacterieel.
Daarnaast zorgt het likken voor het verwijderen/afvloeien van vocht wat ontstaat na een beschadiging. De circulatie wordt gestimuleerd.
De fase van rust is belangrijk.

Het is gebruikelijk om pijnstilling in combinatie met ontstekingsremming te geven. Bijvoorbeeld Ibuprofen of Voltaren.
Mijn advies is om geen ontstekingsremmende medicijnen te nemen na de 7e dag na de beschadiging (blessure of operatie). Dan heeft je lijf namelijk een ontstekingsreactie nodig om goed te kunnen herstellen.
Áls je dan nog pijnstilling nodig hebt, neem dan medicatie zonder ontstekingsremming. En zo min mogelijk.
Je zou medicatie kunnen gebruiken om de piek van de pijn te nemen.
En te zorgen dat je nog wel redelijk kunt slapen. En niet stik-chagrijnig tegen je omgeving wordt. Dat is niet handig. 😉

Pijnvrij slapen met de Triggerpoint Reset Methode

Wat is dan het nut van pijn?

 

Het is zinvol om te voelen hoeveel je lijf kan hebben. Omdat de belastbaarheid na een beschadiging tot 6 weken daarna, maximaal 30% is.
Dan heel langzaam stijgend is tot 70 % van de oorspronkelijke trekvastheid bij de 15e week. In totaal duurt herstel 400 – 600 dagen (afhankelijk van het soort weefsel). Pijn helpt je, net als zwelling of warmte, te voelen hoever je mag gaan. Het helpt je herinneren wanneer het genoeg is geweest en je gas terug moet nemen.

Als je de pijn met hoge doses medicijnen onderdrukt ga je over je grenzen.

Dus (ook) in dit geval:

PIJN is je VRIEND!

Gezonde groet, Gertrud

2 Reacties

  1. Lea Lauritsen

    Het is goed mogelijk dat je vriendschappen kwijt raakt doordat je niet meer met je vriend(inn)en kunt gaan sporten of uitgaan, of omdat ze jou gewoon niet meer zo gezellig vinden als vroeger. Soms vinden vrienden het ook moeilijk hoe ze met je om moeten gaan, nu jij patient bent. Dat de mensen om je heen geen begrip hebben en dat je eens zo hechte relaties verliest doet natuurlijk pijn. Een mens is nu eenmaal een sociaal dier. Ons gevoel over wie we zijn en wat onze plaats is op aarde, wordt nu eenmaal beinvloed door de aard en kwaliteit van onze interactie en relaties met anderen. Maar het is bijna onvermijdelijk dat de chronische pijn die relaties verandert.

    • Gertrud Potveer

      Hallo Lea, ik zie nu pas je bericht. Ja, chronische pijn heeft invloed op je relaties. Soms is het zo dat het je relaties beschadigd omdat je niet mee kan doen. Soms is het zo dat je pijn je beschermt tegen “moeten” mee doen aan iets wat niet bij je past, of waar jij je niet goed bij voelt maar bijvoorbeeld geen “nee” durft te zeggen. Heb jij zelf ervaring met chronische pijn? Je leest als een ervaren iemand of een deskundige.

Een reactie versturen