Dit is waarom het belangrijk is om pijn te kunnen voelen

Hoe ga ik om met medicijnen tegen pijn tijdens herstel? Dat is een heel belangrijke vraag.

Als je veel medicijnen tegen pijn gebruikt, kun je niet meer inschatten wat jouw lijf verdraagt aan belasting. Kort na een operatie of na een blessure is het oké om zoveel aan pijnstilling te doen dat je niet erg gestoord wordt door de pijn. Zodat je nog wel kunt slapen.

Het is wel zinvol om pijn te voelen. Het zorgt er voor dat je de rust neemt die nodig is voor je herstel.

 

Pijn is je vriend.

Dit is waarom het belangrijk is om pijn te kunnen voelen

Wat doet een dier dat gewond is?

Het trekt zich terug naar een rustige plek en het likt de wond. Dat likken heeft te maken met schoon maken. Het speeksel reinigt de wond en werkt antibacterieel.

Daarnaast zorgt het likken voor het verwijderen/afvloeien van vocht wat ontstaat na een beschadiging. De circulatie wordt gestimuleerd.
De fase van rust is belangrijk. Het is gebruikelijk om pijnstilling in combinatie met ontstekingsremming te geven. Bijvoorbeeld Ibuprofen of Voltaren.

Mijn advies is om geen ontstekingsremmende medicijnen te nemen na de 7e dag na de beschadiging (blessure of operatie). Dan heeft je lijf namelijk een ontstekingsreactie nodig om goed te kunnen herstellen.

Als je dan nog pijnstilling nodig hebt, neem dan medicatie zonder ontstekingsremming. En zo min mogelijk. Je zou medicatie kunnen gebruiken om de piek van de pijn te nemen. En te zorgen dat je nog wel redelijk kunt slapen. En niet stik-chagrijnig tegen je omgeving wordt. Dat is niet handig. 😉

 

Wat is het nut van pijn?

Het is zinvol om te voelen hoeveel je lijf kan hebben. Omdat de belastbaarheid na een beschadiging tot 6 weken daarna, maximaal 30% is.

Dan heel langzaam stijgend is tot 70 % van de oorspronkelijke trekvastheid bij de 15e week. In totaal duurt herstel 400 – 600 dagen (afhankelijk van het soort weefsel). Pijn helpt je, net als zwelling of warmte, te voelen hoever je mag gaan. Het helpt je herinneren wanneer het genoeg is geweest en je gas terug moet nemen.

Als je de pijn met hoge doses medicijnen onderdrukt ga je over je grenzen.

Dus (ook) in dit geval: Pijn is je vriend.

 

 

Past de triggerpoint reset methode bij jou?

Bijna wekelijks geef ik het webinar “Leven zonder chronische pijn”

  • zodat jij meer informatie krijgt over de Triggerpoint Reset Methode.
  • zodat jij kennis kunt maken met mij
  • zodat jij kunt ontdekken of jij geschikt bent voor deze Methode

Je kunt je aanmelden voor het webinar via dit inschrijfformulier >>

Gratis webinar

Schrijf je nu in voor het gratis webinar ‘Leven zonder chronische pijn’.

Meld je hieronder aan en ontvang direct alle informatie.